cranberry

Η κράνα (Cranberry, Vaccinium macrocarpon) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Bilberry (μύρτιλλο). Προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και αναπτύσσεται σε υγρά εδάφη. Το ώριμο φρούτο (καρπός) του χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Cranberry

Ο χυμός του Cranberry χρησιμοποιείται στην παρασκευή των τροφίμων ως μυρωδικό ή χρωστική, πιστεύεται όμως επίσης ότι το εκχύλισμά του έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του σχηματισμού πετρών στους νεφρούς καθώς και για την απομάκρυνση τοξινών από το αίμα. Προτείνεται σε άτομα με επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs).

Τα ενεργά στοιχεία του βοτάνου είναι ένα σύνολο φλαβονοειδών που έχουν μελετηθεί για τις θρεπτικές τους ιδιότητες και την αντιβακτηριακή τους δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή, που παράγονται από το Cranberry, εμφανίζουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.
Το Cranberry περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά στα οποία περιλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως προανθοκυανιδίνες/ανθοκυανιδίνες, ευεργετικά οργανικά οξέα, όπως το ελλαγικό, το κιτρικό, το μαλικό, το κινικό, το βενζοϊκό, το χλωρογενικό, το φερουλικό, ευγενολικό, καθώς και β-καροτένιο, λουτεΐνη και βαλανοκετόνη. Επίσης περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, το θείο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, C και Ε.

Vaccinium macrocarpon

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΚΑΡΠΟΣ (αποτελεί το πιο πλούσιο σε ενεργά συστατικά τμήμα του βοτάνου αυτού).
Η προτεινόμενη δοσολογία εκχυλίσματος του βοτάνου είναι 200mg, το οποίο παρέχει 60mg οργανικών οξέων. Προτείνεται η λήψη αυτής της ποσότητας μία με δύο φορές ημερησίως.

Λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος (UTIs)
Το Cranberry έχει εδώ και πολλά χρόνια συσχετιστεί με την αντιμετώπιση των UTIs. Το ουροποιητικό σύστημα προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες. Μία από τις πιο συχνές είναι η δημιουργία πετρών στους νεφρούς. Αυτές προκαλούνται από ασθένεια, λοιμώξεις ή προβλήματα στην έκκριση των μετάλλων, ενώ οι πιο συνήθεις τύποι πετρών περιέχουν διάφορους συνδυασμούς ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου ή οξαλικού άλατος. Ενώ οι πέτρες στους νεφρούς εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού παρατηρούνται συχνότερα στις γυναίκες. Πάνω από το 60% των γυναικών εμφανίζει μια λοίμωξη του ουροποιητικού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ για πολλές από αυτές, η λοίμωξη αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.
Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από την εισαγωγή βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα και την ανάπτυξή τους μέσα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του ουροποιητικού. Τα βακτήρια επιδρούν στην παραγωγή των ούρων και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντικού βαθμού άλγος.
Το Cranberry αποτρέπει την προσκόλληση της Ε.Coli, που αποτελεί το πιο σύνηθες βακτήριο που προκαλεί απλές και επανεμφανιζόμενες UTIs, στα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτή η ιδιότητα του Cranberry να εμποδίζει την προσκόλληση έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των βακτηρίων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να βλάψουν το ουροποιητικό σύστημα.
Έχει αποδειχθεί ότι το Cranberry μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων στις ουροδόχους κύστεις των ηλικιωμένων γυναικών πολύ περισσότερο από το placebo, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.


Μείωση των Επιπέδων LDL
Τα εκχυλίσματα Cranberry έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την οξειδωτική μετατροπή των μορίων LDL. 


Πέτρες στους Νεφρούς
Το εκχύλισμα Cranberry μειώνει την ποσότητα του ιονισμένου ασβεστίου στα ούρα περισσότερο από 50% σε ασθενείς που παρουσιάζουν επανεμφανιζόμενη παρουσία πετρών στους νεφρούς.

Cranberry

Το Cranberry δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια μιας οξείας λοίμωξης του ουροποιητικού, είναι όμως ιδανικό να χρησιμοποιείται μόλις ολοκληρωθεί η δράση των αντιβιοτικών προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της λοίμωξης.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΕΣ
Κατασταλτικές ιδιότητες των πολυφαινολών του Cranberry στη δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών του Στρεπτόκοκκου
Ο καρπός του Cranberry αποτελεί μια πηγή πλούσια σε πολυφαινόλες και έχει αποδειχθεί ότι έχει βιολογικές δράσεις ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη του Στρεπτόκοκκου. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των εκχυλισμάτων φλαβονολών (FLAV) και πολυανθοκυανιδινών (PAC) που περιέχονται στο Cranberry σε ιογενείς παράγοντες που εμπλέκονται στην καλλιέργεια, σε βιολογική μεμβράνη, μεταλλαγμένων στελεχών Στρεπτόκοκκου. Τα εκχυλίσματα PAC και FLAV, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, κατέστειλαν τις δραστηριότητες των γλυκοσυλο-τρανσφερασών που απορροφώνται από την επιφάνεια και των F-ATPασών, καθώς και την παραγωγή οξέος από τα κύτταρα των μεταλλαγμένων στελεχών Στρεπτόκοκκου. Επιπροσθέτως, η καλλιέργεια σε βιολογική μεμβράνη και η γονοτοξικότητα επηρεάστηκαν σημαντικά από την τοπική χρήση PAC και FLAV. Οι φλαβονόλες περιέχονται στα περισσότερα γλυκοσίδια της βαλανοκετόνης και οι PAC αποτελούν ευρύτερα ολιγομερή Α τύπου της επικατεχίνης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προανθοκυανιδίνες και οι φλαβονόλες είναι τα ενεργά συστατικά του Cranberry ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη του Στρεπτόκοκκου.



Πηγή:  www.douni.gr