Ύσσωπος

Ο Ύσσωπος χρησιμοποιείται κατά της ακράτειας των ούρων,κατά της αιμορραγίας των αιμορροΐδων.

Θεωρείται ότι το βότανο ύσσωπος-Hyssopus officinalis προστατεύει τα λάχανα από την πιερίδα και όταν καλλιεργείται κοντά σε αμπελώνα βελτιώνει τις αποδόσεις του. Ακόμα χρησιμοποιείται σε φάρμακα, σε τρόφιμα και αρώματα.
Είναι φαρμακευτικό φυτό.
Ο ύσσωπος παρουσιάζει ιδιότητες παρόμοιες με κείνες της μπελαντόνας, αλλά ως καταπραϋντικό είναι κάπως πιο δυνατό και γι' αυτό το λόγο λαμβάνεται στις περιπτώσεις σπασμών, τρεμούλας, καθώς και στις περιπτώσεις εγκεφαλικών παθήσεων .

βότανο ύσσωπος
Πολυετής θάμνος ύψους 70 - 80 εκατοστών. Το φυτό έχει πολύ όμορφα μπλέ άνθη για αυτό το λόγω έχει καλλωπιστική χρήση. Τα φύλλα του αναδύουν πολύ ευχάριστα και ιδιαίτερα αρώματα.Έαν καλλιεργηθεί στο έδαφος να υπολογίσετε ότι θα σας καλύψει μια ακτίνα 90 - 100 εκατοστών.
Ανάπτυξη σε γλάστρες: Ο Ύσσωπος αναπτύσσεται υπέροχα σε γλάστρες. Τοποθετήστε το φυτό, σε μεγάλη γλάστρα που να στραγγίζει καλά.
Ποτίσματα: Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην έλλειψη νερού. Ποτίστε τον μόνο σε περίοδο έντονης ξηρασίας με μικρή ποσότητα νερού.
Κλάδεμα: μετά την περίοδο της άνθησης, με ένα ψαλίδι κόψτε κλαδιά για να διατηρήσετε το σχήμα του.
Χρήσεις: Καλλωπιστική. Σε πράσινες σαλάτες και κρέας. Ακόμα μπορείτε να κάνετε τσάγια με αποξηραμένα φύλλα τα οποία λέγεται ότι βοηθούν σε περιπτώσεις βήχα, βρογχίτιδας. Εάν θέλετε να μαζέψετε φύλλα για να αποξηράνετε κάντε το τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θεραπευτικές ιδιότητες.
Γενικά, ο Ύσσωπος είναι καταπραϋντικό, αναλγητικό και σπασμολυτικό, ενώ όταν αυξηθεί σε δόση, γίνεται ναρκωτικό. Ακόμα, το φυτό είναι καλό φάρμακο κατά των νευραλγιών, καθώς και κατά του νευρικού βήχα και του κοκίτη. Εκτός από αυτά, χρησιμοποιείται κατά της ακράτειας των ούρων, κατά της αιμορραγίας των
αιμορροΐδων και κατά της κήλης, είναι ευεργετικό κατά του πρηξίματος των ματιών και συστήνεται ως πολύ καλό φάρμακο για να καταπραΰνει τους υστερικούς και επιληπτικούς.
Επιπλέον, το ιδιαίτερα χρήσιμο και θεραπευτικό αυτό φυτό, όταν γίνεται κατάλληλη χρήση του, είναι κατά της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και των οδυνηρών φλεγμονών του δέρματος και του στήθους. Είναι ακόμη ευεργετικός κατά της αιμόπτυσης και της μητρορραγίας, του νυχτερινού ιδρώτα των φυματικών και της παράλυσης της ίριδας δρώντας όπως η ατροπίνη).