καλλιέργεια και φύτευση μύρτιλου

Η καλλιέργεια μύρτιλου απαιτεί την καλή κατεργασία του εδάφους πριν από την εγκατάσταση της φυτείας.
Η φύτευση μύρτιλου μπορεί να γίνει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και στα νησιά. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας τρεις βασικούς κανόνες.

1)Το blueberry δεν αντέχει στην ξηρασία για αυτόν τον λόγο ο πρώτος παράγοντας για την σωστή φύτευση είναι το νερό .Το χωράφι πρέπει να είναι ποτιστικό .Το λεπτό και νηματώδες ριζικό σύστημα του φυτού έχει επιφανειακή ανάπτυξη για αυτό σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους τα μύρτιλα χρειάζονται ικανοποιητική υγρασία . Καλή τεχνική αρδεύσεως για το μπλούμπερρυ αποτελεί το σύστημα της στάγδην άρδευσης με συχνές επαναλήψεις ποτίσματος . Αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι το υπερβολικό πότισμα μπορεί να είναι καταστροφικό και για το ευαίσθητο ριζικό σύστημα του μυρτιλου αλλά και για την ποιότητα του καρπού. Επομένως, το blueberry χρειάζεται φυσιολογική ποσότητα νερού. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να ποτίζουμε υπερβολικά και ότι το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά.

2)Το μπλούμπερρυ αγαπάει τα ελαφρά αμμώδη εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και με χαμηλό pΗ (3,8 – 4,5).Ο δεύτερος λοιπόν κανόνας για να αρχίσουμε την καλλιέργεια μύρτιλου είναι να έχουμε όξινο χωράφι. Πρέπει να γίνει χημική ανάλυση του χώματος πριν από την φύτευση. Αν το pΗ του εδάφους μας δεν ξεπερνά το « 6,2» μπορούμε να το χαμηλώσουμε με προσθήκη πετρώδες θείου. Κατά τη διάρκεια της φύτευσης βάζουμε στην ρίζα του φυτού όξινη τύρφη. Επίσης η κάλυψη του εδάφους με πευκοβελόνες, πριονίδια, τεμαχισμένο φλοιό δέντρου, ροκανίδια, βρύα, ευνοεί την καλύτερη ανάπτυξη του μύρτιλου, προστατεύοντας της ρίζες από το κρύο αλλά και από την υπερβολική ζέστη.

φύτευση μύρτιλου

3)Το μύρτιλο έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις κλιματικές συνθήκες. Yπάρχουν όμως ποικιλίες που έχουν ανάγκη από περισσότερο ή λιγότερο χειμερινό ψύχος για το λήθαργο των οφθαλμών τους. Τρίτος κανόνας για την επιτυχία της καλλιέργειας blueberry είναι η επιλογή κατάλληλης ποικιλίας. Στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν ποικιλίες μύρτιλου που απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια χειμερινού ψύχους, ενώ στη Νότια Ελλάδα ποικιλίες που απαιτούν λιγότερη διάρκεια χειμερινού ψύχους.