Φασκόμηλο - Salvia officinalis

Το Φασκόμηλο, γνωστό και ως «Βότανο της Αθανασίας» μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό ιατρικό για τα πάντα.

Έχει πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες και συστατικά, με μεγάλη χρησιμότητα στην ιατρική, που χρησιμοποιούνται ως αντιβακτηριδιακά, αντισηπτικά, καρδιοτονωτικά, σπασμολυτικά και αντιδιαβητικά.
Το αφέψημα από φασκόμηλο έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα στην ίαση της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος.

φυτά φασκόμηλο

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική, Salvia officinalis) αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και το όνομα του Salvia προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω».
Διαθέτει έντονο άρωμα και χρησιμοποιείται ως αφέψημα και ως καρύκευμα.
Η συλλογή των φύλλων φασκόμηλου,τα οποία είναι το τμήμα του φυτού με την μεγαλύτερη χρησιμότητα, γίνεται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, δηλαδή το Μάιο ή τον Ιούνιο και στη συνέχεια αποξηραίνονται στη σκιά.

Η φασκομηλιά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως πολυφάρμακο και επιδοκιμάστηκε αρκετά από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.
Παλαιότερα, στην αρχαιότητα οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις δαγκώματος από φίδια και έντομα ,για την απομάκρυνση των πνευμάτων ,καθώς και οι γυναίκες για να αυξήσουν την γονιμότητα τους κτλ.
Αποξηραίνεται σε περιοχές της Μεσογείου και πίνεται ως αφέψημα, το γνωστό φασκόμηλο.

Το βότανο αυτό χρησιμοποιούνταν σε τελετές από τους Λατίνους, οι οποίοι το θεωρούσαν ως το ιερό φυτό της αθανασίας.
Ονομάζεται «ελληνικό τσάι» από τους Γάλλους, οι οποίοι το χρησιμοποιούν, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι άλλωστε, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για να εμπλουτίσουν την μαγειρική τους.
Επίσης, του έχει δοθεί και ο ορισμός «ελληνικό βραστάρι» από τους Κινέζους, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για το καλύτερο τσάι.

φασκόμηλο-θεραπευτικές ιδιότητες

Το αφέψημα από φασκόμηλο έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα στην ίαση της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος.
Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην τόνωση του νευρικού συστήματος ,στην αύξηση της μνήμης και στην ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος.
Ακόμα, οι πλύσεις με αφέψημα σε περιοχές του σώματος που υποφέρουν από κράμπες, θα τις ανακουφίσει.
Η εντριβή με φύλλα φασκόμηλου σε περιοχές του σώματος που έχουν τσιμπηθεί από έντομα (κουνούπια και σφήκες) θα βοηθήσει στα ερεθίσματα.

τσάι-φασκόμηλο

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στη μαγειρική, όπου έχει ρόλο μυρωδικού διαφόρων ζωμών, φαγητών, καθώς και του ξιδιού, ενώ αν χρησιμοποιηθεί ως μελισσοτροφικό φυτό βοηθά στην παραγωγή μελιού εκλεκτής ποιότητας.

Το έλαιο που μπορεί να παραχθεί από το φασκόμηλο ενεργοποιεί την ανανέωση των δερματικών κυττάρων και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.
Είναι πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Α, που είναι αναγκαία για την καθημερινή αναγέννηση των κυττάρων, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει και να μειώσει την παρουσία ρυτίδων στο πρόσωπο.
Το έλαιο αυτό, έχει επίσης επίδραση σε περιπτώσεις ακμής ή σκασμένου δέρματος, όπου βοηθά στην βελτίωση της κατάστασης, καθώς και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος και της ψωρίασης.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, δεν προξενεί έκπληξη του γεγονός ότι, το έλαιο φασκόμηλου αποτελεί συχνά συστατικό προϊόντων περιποίησης προσώπου και σώματος (αποσμητικά και αντιμυκητιασικές κρέμες) εξαιτίας των στυπτικών του ιδιοτήτων.
Εάν προστεθεί σε σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας ή ακόμα και να λειτουργήσει ως εντομοαπωθητικό αν γίνει εφαρμογή απευθείας στο δέρμα.
Αν γίνει προσθήκη του ελαίου σε προϊόντα μαλλιών, μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των αδύναμων ή εύθραυστων μαλλιών.
Η χρήση του φασκόμηλου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λιπαρών μαλλιών, γιατί λόγω αυτού, το σώμα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τις εκκρίσεις φυσικών ελαίων (σμήγματος), που έχουν ως αποτέλεσμα το παραπάνω.
Με απαλό μασάζ με έλαιο φασκόμηλου στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, αυξάνεται η ροή του αίματος προς τους θύλακες των τριχών, το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και ελαττώνει σημαντικά την απώλειά τους.