goji - γκότζι

Το goji berry–γκότζι μπέρρυ είναι φυλλοβόλος, πολυετής θάμνος της οικογένειας Solanaceae.Είναι φυτό ταχείας ανάπτυξης και αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς Κελσίου.
Υπάρχουν δύο συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium chinense και το Lycium barbarum.

Goji Berry Lycium chinense
Το γένος Goji Lycium chinenseανήκει κυρίως στα καλλωπιστικά φυτά που χρησιμοποιούνται για φράχτες στα αγροκτήματα.
Έχει μεγάλα αγκάθια και ακανόνιστες διακλαδώσεις βλαστών.
Δεν μπορεί να διαμορφωθεί με έναν βασικό κορμό.
Έχει στρογγυλεμένα φύλλα και μικρό καρπό που αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα.
Αυτό το είδος φυτού γκότζι είναι ακατάλληλο για καλλιέργεια και το φυτώριο μας δεν το διαθέτει.

Goji Berry Lycium barbarum
Το γένος Goji Lycium barbarumέχει λογχοειδή φύλλα και δίνει μεγάλους, γλυκούς καρπούς.
Έχει ξυλώδη κορμό και στο ύψος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα.
Σημαντικό ρόλο παίζει το κλάδεμα. Το φυτό Goji berry μπορούμε εύκολα να διαμορφώσουμε σε δένδρο με έναν βασικό κορμό.
Αφήνουμε το πιο δυνατό βλαστό να φτάσει τα 1,50 έως τα 2 μέτρα σε ύψος και στη συνέχεα το κόβουμε στην κορυφή.
Τα κλωνάρια που θα μεγαλώσουν από πάνω θα κρέμονται προς τα κάτω.

κλάδεμένο γκότζι μπέρρυ

Τα φυτά goji berry Lycium barbarum πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα στο φυτώριο μας. Οι ποικιλίες που σας προσφέρουμε είναι GOJI BERRY NQ1 και GOJI BERRY SWEET ROSA.Επειδή δεν είναι σπορόφυτα παράγουν καρπούς από τον πρώτο χρόνο.Τα μούρα μας έχουν πορτοκαλή-κόκκινο χρώμα, στενόμακρο σχήμα μέχρι 2,5 πόντους και είναι πολύ γλυκά.

καρπός γκότζι μπέρρυ

Το φυτό goji berry είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ.Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.

Τα τελευταία χρόνια το γκότζι μπέρρυ κέρδισε το ενδιαφέρον και τους έλληνες αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με νέες εναλλακτικές καλλιέργειες διότι:
με λίγα στρέμματα προσφέρει καλό εισόδημα,
δεν είναι απαιτητικό φυτό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη λίπανση και ευδοκιμεί στη χώρα μας,
στην αγορά υπάρχει άνοδος της ζήτησης του καρπού goji ο οποίος έγινε ένα από τα αγαπημένα φρούτα αφού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης:
ιδιότητες goji berry

Τα μούρα Goji Βerries ή Wolf Berries σπάνια μπορούν να βρεθούν στην αγορά σε νωπή μορφή, εκτός φυσικά από την περιοχή της παραγωγής τους.
Η συλλογή του καρπού γίνεται με ειδικό ύφασμα διότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και μπορεί εύκολα να σκουραίνει το χρώμα του αφού οξειδωθεί.
Στην συνέχεια η αποξήρανση του γίνεται σε σκιερό μέρος. Ανάλογα με το βαθμό της αποξήρανσης κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις ,όπως οι σταφίδες, και κάποιοι άλλοι μπορεί να γίνουν σκληροί.
Μετά την διαδικασία αυτή τα goji berry πωλούνται συνήθως σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες σε ξηρά μορφή.

αποξηραμένα Goji Berry

Η γεύση του καρπού γκότζι μπέρρυ μοιάζει με εκείνη της σταφίδας, με μια μικρή αίσθηση ντομάτας στο τέλος.
Εκτός από την ωμή κατανάλωσή τους τα μούρα γκότζι μπορούν και να μαγειρευτούν. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σούπες, σαλάτες, στα μούσλι, στους χυμούς, επιδόρπια κ.α.
Οι Κινέζοι παρασκευάζουν ένα είδος κρασιού goji berry. Επίσης δεν καταναλώνουν μόνο τον καρπό, αλλά και τους τρυφερούς βλαστούς και τα φύλλα γκότζι μπέρρυ ως ένα είδος λαχανικού.
Αναζωογονητικές και τονωτικές ιδιότητες έχει και το τσάι η αφέψημα από αποξηραμένα φύλλα goji berry.

τσάι goji berry

Ο καρπός του Goji
περιέχει  το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Ο χυμός του Goji
δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες.Καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη.Περιέχει πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση.Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία, ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.Έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια βάρους, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Χαρίζει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας. 


γκότζι

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΟΦΕΛΗ

Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic). 

Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτηση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. 

Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων. 

Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων μπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης. 

Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς. 
Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία). 
Ακόμη, η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.

Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες)

Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης : φλαβονοειδή, καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο,
Τα Goji Βerries ή Wolf Berries είναι ίσως τα πιο πλούσια διατροφικά φρούτα του πλανήτη. Περιέχουν 18 είδη αμινοξέων (έξη φορές περισσότερα από τη γύρη των μελισσών) συμπεριλαμβανομένων και των 8 απαραίτητων αμινοξέων (όπως η ισολευκίνη και η τρυπτοφάνη).
Τα Goji Βerries είναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένης και της βήτα-καροτένης (πιο πολύ βήτα-καροτένη από τα καρότα!), από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά του πλανήτη!.

Τα ώριμα φρούτα περιέχουν  βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ),σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη - φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%).
 

Τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ' αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (μια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης.

Διαβάστε επίσης:
ιδιότητες goji berry