αγιόκλημα μούρο

Αγιόκλημα μούρο (Lonicera)  ανήκει στην οικογένεια Capriloliaceae. Είναι ο πιο πρώιμος καρποφόρος Θάμνος ανάμεσα σε όλα τα μούρα. Καρποφορεί πιο νωρίς από τις φράουλες και τα σμέουρα. Άσπρο-κίτρινα άνθη εμφανίζονται στις αρχές του Απριλίου.

Αγιόκλημα μούρο

Η γεύση τον μπλε φρούτων, που θυμίζει τα μύρτιλα, είναι γλυκόξινη. Έχουν κυλινδρικό σχήμα, με μήκος 2-3 cm, πλάτος έως και 1 cm. Τα πρώτα μούρα εμφανίζονται στη μέση Μαΐου. Δεν ωριμάζουν όλα μαζί. Πρέπει να συλλέγονται συχνά, επειδή πολύ ώριμα πέφτουν μόνα τους.

Lonicera

Ο καρπός του φυτού μπορεί να καταναλωθεί νωπός και καταψυγμένος. Είναι κατάλληλος για μαρμελάδες, χυμούς, λικέρ κ.α.
Περιέχει Vit C, Α, σίδηρο, χαλκό και ιώδιο. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, συνιστάται για όσους έχουν προβλήματα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και σε αρτηριοσκλήρυνση. Έχει μια καλή επίδραση στην ελαστικότητα των τριχοειδών αγγείων και στην βελτίωση όρασης. Προκαλεί απελευθέρωση δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων.

Θα πρέπει να φυτευτούν τουλάχιστον δύο θάμνοι, για καλύτερη επικονίαση. Οι αποδόσεις από ένα θάμνο - βέβαια εξαρτώνται από την ηλικία και το μέγεθός του - μπορεί να φθάσει 2-6 κιλά. Το φυτό φτάνει σε ύψος 1,8 - 2 m πλάτος 1,5 μ.

Αγιόκλημα

Μπορεί να φυτευτεί σε ηλιόλουστη και ημίσκιερη θέση, στο έδαφος ελαφρώς όξινο - pH 6. Επίσης μεγαλώνει καλά και σε ουδέτερα εδάφη. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι - 45 °, και ανθισμένα λουλούδια - 8 °.
Στα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση δεν απαιτεί κλάδεμα. Μετά από περίπου 5-6 χρόνια, μπορεί να γίνει μια πρώτη φροντίδα και να καταργηθούν τα παλαιότερα βλαστάρια. Κάθε 2 χρόνια καλό είναι να γίνει λίπανση με προσθήκη χωνεμένης κοπριάς. Το έδαφος κάτω από τους θάμνους σκεπάζουμε με φλοιό η πριονίδια. Η οργανική λίπανση αποτρέπει να βγαίνουν πολλά ζιζάνια, διατηρεί την υγρασία και ελαφρώς όξινο το χώμα.